Tulevaisuus on kunnan kumppani

Ihmiskunnan historia voidaan pitkälti kirjoittaa tekniikan ja keksintöjen historiana. Kun suuret päälliköt ovat voittaneet taisteluja, syynä on usein ollut aseiden ja muiden innovaatioiden paremmuus.
Tulevaisuus rakentuu vastaavalla tavalla teknologian kehityksen päälle. Kaukonäköinen kunta ennakoi uusia mahdollisuuksia ja valjastaa ne varhain käyttöönsä.
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on teettänyt selvityksen sadasta radikaalista teknologiasta, jotka muuttavat ensi vuosikymmenellä suomalaista yhteiskuntaa. Esimerkkejä niiden etenemisestä on jatkuvasti linkitetty Facebookiin. Sieltä pääsee jo tähyilemään ensi vuosikymmenelle.
Espoon kaupungilta puuttuu toistaiseksi kunnon ote tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Esimerkiksi seuraavien kysymysten tulisi olla pohdinnan kohteina:

  • autonominen autoliikenne vähentää muuta liikennettä, todennäköisesti myös pysäköintipaikkojen tarvetta. Miten vältetään liialliset investoinnit pysäköintitaloihin ja -luoliin? Ja mitä tehdään HSL:n bussi- ja raideliikenteelle, kun matkustajat siirtyvät suorinta tietä ajaviin robottitakseihin?
  • ansiotyö muuttuu mobiiliin suuntaan, ja yhä harvempi menee aamuisin koko päiväksi töihin kiinteään työpaikkaan. Miten irtaudutaan vanhasta työpaikkoja keskittävästä asemakaavoituksesta?
  • uudet yritykset syntyvät nykyään sinne, missä niiden työntekijät jo ovat. Asuinympäristöjen viihtyisyys ja turvallisuus vaikuttavat tätä kautta yritysten ja työpaikkamäärän kasvuun. Miten siirretään yhdyskuntasuunnittelussa painopistettä määrällisen kasvun ihannoinnista laadun korostamiseen?
  • robotiikalle tulee soveltamismahdollisuuksia ympäristönhoidosta fysioterapiaan ja seuranpitoon. Liikuntaesteiset voivat sonnustautua robottijalkoihin ja ryhtyä kävelemään. Kuinka osaamme ottaa uudet tekniset ratkaisut käyttöön heti, kun ne ovat riittävän kypsiä?
  • asiantuntijajärjestelmät (”tekoäly”) sopivat hyvin yhteyksiin, joissa pitää tehdä yhdenmukaisia ratkaisuja suuren tietomäärän pohjalta. Niitä ei synny kuntasektorille ilman, että joku ryhtyy vetämään kehittämishankkeita. Mitkä näistä tulisi Espoon ottaa vastuulleen?
  • monet laitteet seuraavat jo nyt omaa tilaansa ja raportoivat siitä. Miten voisimme vaatia kaupungin rakennuttamilta rakennuksilta älykkyyttä siten, että niissä ilmenevät sisäilma- ja kosteusongelmat havaitaan heti alkuvaiheessa?

Kannattaa olla kiinnostunut tulevaisuudesta, koska me olemme kaikki menossa sinne.

(Julkaistu Ääniä Espoosta -lehdessä 2017)

%d bloggaajaa tykkää tästä: