Temppuja hatustani

Yhteiskunnallinen keskustelu käydään tavallisesti olemassa olevien ratkaisujen eduista ja haittapuolista. Pöydälle voi nostaa myös uusia innovaatioita: tässä on omia ehdotuksiani.

Metsätiliote
Osa Suomen metsistä on päätynyt omistajille, jotka periaatteessa haluaisivat hyödyntää niitä taloudellisesti mutta eivät käytännössä siihen ryhdy. Tekemisen aloittamisen kynnys on suuri maallikolle. Kansantaloudellisesti metsien hoidon onnistuminen on tärkeää.
Omistajat saavat sijoituksistaan alkuvuodesta tiliotteen, josta niiden arvo ja tuotto käyvät ilmi. Jos myös metsäomaisuudesta saisi vastaavan tiedon, johon liittyisi räätälöityjä neuvoja jokaisen metsäkiinteistön hoitamisesta ja arvon kehityksestä – myös myyntimahdollisuuksista – olisi helpompaa ottaa niihin kantaa ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Tarvittava tietokanta on olemassa; tarvitaan vain joku toimija, joka järjestää tiedon käsittelemisen ja perille toimittamisen.

IT-tilintarkastus
Yritykset, muut yhteisöt ja säätiöt hyödyntävät ulkopuolista tilintarkastusta ja toiminnantarkastusta saadakseen puolueetonta tietoa toiminnastaan. Informaatio- ja tietotekniikasta on kasvanut merkittävä osa monen yhteisön toiminnasta, mutta siitä ei johto saa välttämättä tarvitsemaansa puolueetonta tietoa, koska tämä edellyttää eritysosaamista.
Ratkaisuna olisi määritellä (kokemuspohjaisesti), mitä yhteisön IT-toiminnan evaluoinnin tulisi käsittää, jotta johdolla olisi vertailukelpoista tietoa oman organisaation IT-toimintojen sijoittumisesta verrattuna alan yleiseen tilanteeseen. Joissain tapauksissa tällaista evaluointia voitaisiin edellyttää määräajoin, etenkin yhteisöiltä, jotka toimivat sensitiivisillä aloilla tai saavat yhteiskunnalta tukea toimintaansa.

Asuntojen käytettävyysindeksi
Taloudellinen optimointi on johtanut kerrostalojen asuntojen käytettävyyden heikkenemiseen. Pientalojen suunnittelussa taas käytetään usein heikompaa osaamista. Näiden seurauksena asuntojen toiminnallisuus ja kalustettavuus voivat poiketa suuresti toisistaan. Asunnonostajan on vaikea saada selvyyttä tästä monipuolisesta kokonaisuudesta.
Ratkaisuna olisi määritellä asunnon käytettävyydelle kuvailutapa, josta käyvät ilmi ne seikat, joissa eri asuntojen suunnittelussa on asunnon käyttäjän kannalta merkittävimmät erot. (Esimerkiksi autojen vertailuun on kehittynyt vastaavia määrittelykehikkoja.) Jos tästä voidaan muodostaa indeksin tapainen tunnusluku, se voisi vaikuttaa myös asuntojen hyvän suunnittelun arvostuksen kasvamiseen.

Yrityksen hätäjarru
Joskus yrityksen toiminta ajautuu tilanteeseen, jossa tarvitaan poikkeustoimia selviytymiseen. Käytössä ei ole kuitenkaan työkalua, jolla voitaisiin varmistaa, että ”kaikki ovat samassa veneessä”. Pelkät yt-neuvottelut koskevat vain työntekijöitä.
Ratkaisuna voisi olla lain tasolla määritelty järjestely, jossa yritys voisi tehdä työntekijäpuolelle ehdotuksen siitä, että määräajaksi jäädytetään osingon tai muun voiton jakaminen yrityksestä sekä palkkojen ja muiden henkilöstöetujen korotukset. Työntekijäpuoli päättäisi ehdotuksen hyväksymisestä.

Tuottavuussopimus
Yrityksessä johto vastaa siitä, että tehdään oikeita asioita ja muut palkansaajat siitä, että asiat tehdään oikein. Työntekijöiden intressissä on, että johto kehittää yrityksen toimintaa, jotta syntyy jaettavaa palkkaneuvotteluihin.
Yrityskohtaisessa sopimisessa voitaisiin sopia joko yksittäisistä kehittämistoimenpiteistä tai siitä, että johto laatii tuottavuuden parantamisesta suunnitelman. Muutoksena nykytilanteeseen olisi sen korostaminen, että johto sitoutuu selkeämmin oman osuutensa hoitamiseen. (Japanilaisessa yrityskulttuurissa tämä problematiikka on ratkaistu säännöllisellä jatkuvalla laatukeskustelulla, joka menee pitemmälle kuin pelkkä asioista sopiminen.)

Suhdannetalletukset
Lainsäädännössä on sallittu muutamia tapoja myöhentää tulojen verottamista siten, että suhdanteista aiheutuvat vaihtelut eivät johda ylimääräisiin tai hankalasti ajoitettuihin veroihin. Yrityskirjanpidossa ovat sallittuja tietyt varaukset. Eläkesäästämiseen ja henkivakuutusten kylkiäisiksi on kehitetty vakuutustuotteita, joilla on sama vaikutus. Uusin tällaisista tavoista on osakesäästötili.
Suhdannetalletusten tekemisen mahdollisuutta voitaisiin laajentaa eri tavoin, mm. korottamalla osakesäästötilin sijoitussumman kattoa tai poistamalla se. Jos kansalaisten elämä muuttuu paremmaksi ja kansallisvarallisuus kasvaa, veroja saattaa kertyä enemmänkin kuin ilman tätä muutosta.

Koulukiusaamisen sanotaan usein jääneen opettajilta huomaamatta ja siksi päässeen kehittymään pahaksi
Kouluissa voitaisiin ottaa käyttöön säännölliset nettikyselyt, joissa seurataan luokkakohtaisesti mm. kiusaamista ja vaikkapa huumetilannetta. Työpaikoillakin järjestetään normaalisti työilmapiirikyselyjä, joista käyvät ilmi mm. työpaikkakiusaaminen ja seksuaalinen häirintä.

Sanktiojärjestelmän räätälöinti
Rikoksista tuomitut rangaistukset perustuvat pitkälti perinteeseen. Niiden vaikutuksissa on suuria eroja, eikä järjestelmän kokonaisuutta voi pitää hyvänä.
Uutta teknologiaa voitaisiin ottaa enemmän käyttöön. Rangaistuksia voitaisiin myös räätälöidä enemmän sen perusteella, mitkä niiden seuraukset ovat. Ratkaisujen tulisi perustua tutkimustietoon rangaistusten vaikuttavuudesta.

Lykätty lisärakennusoikeus
Pientaloasumiseen kuuluu perinteisesti, että talo muuntuu käyttäjien kulloistenkin tarpeiden mukaan. Aikaisemmin tämä oli helpompaa, koska tilaa oli eivätkä kaavasäädökset estäneet. Nykyisin rakennusoikeuden käsitteen ympärille koottu säännöstö estää tämän; kaikki rakennusoikeus käytetään heti.
Tavanomaisille pientalotonteille voisi myöntää oikeuden lisärakentamiseen, jonka saa suorittaa aikaisintaan esimerkiksi viiden vuoden kuluttua siitä, kun ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet taloon. Lisärakentamismahdollisuuden voisi ottaa huomioon rakennuksen sijoittamisessa tontille ja vesi-, viemäri-, sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä suunniteltaessa – kuten jotkut omatoimiset rakennuttajat varmasti tekevätkin. Uusiin pientaloihin muuttaa tyypillisesti pienten lasten vanhempia, joten rakennuksen kasvaminen perheen mukana olisi hyödyllistä. Lisäosa voisi olla myös suunniteltu sivuasunnoksi, mikä avaa uusia mahdollisuuksia. Suomessa omakotitaloon muuttaneista viimeisin muuttaa pois keskimäärin 33 vuoden kuluttua eli kyseessä on todella ylisukupolvinen asumismuoto.

Enemmän rintataskukameroita
Häirintä ja väkivalta julkisia palveluja hoitavia virkamiehiä ja toimihenkilöitä kohtaan on ollut huolestuttavasti kasvussa. Kansalaiset ovat myös kärkkäitä valittamaan omasta tai lähiomaistensa kokemaksi tunnetusta vääryydestä. Asioiden selvittämiseen kuluu resursseja kaikilta osapuolilta.
Yksi ratkaisu olisi normalisoida ns. rintataskukameroiden käyttö tällaisissa työtehtävissä. Pelkästään näkyvän valvonnan lisääminen vähentää alttiutta rikkomuksiin, ja videokuvalla on hyvä todistusvoima.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: